Nyheter

Bruxism

 

Bruxism är den medicinska termen för tandgnissling och -pressning. Personer som gnisslar tänder gör det oftast omedvetet och i sömnen. Slitningsskador uppstår på tänderna, särskilt fram- och hörntänderna och skador i tändernas stödjevävnad likaså. Orsaken är omedvetna spänningar i käkmuskulaturen och andra muskler i ansikte, och skuldror. Effekter utöver slitskadorna är värk och knäppningar i käkleden samt huvudvärk.

Massage av ansiktsmusklerna kan lindra smärtor och lösa upp spänningar. Ett vanligt hjälpmedel för att komma tillrätta med bruxism är bettskenan, som kan ordineras av tandläkare och tillverkas individuellt för att vara avpassad efter patientens käke. Bettskenan kan vara tillverkad antingen av hårdplast eller mjukplast och bäres över den övre eller undre tandraden nattetid. Bettskenan hindrar rent konkret slitage på tänderna och lindrar på så sätt besvären, men löser inte de bakomliggande problemen med spänningarna i muskulaturen.

Den kraft, som käkmuskulaturen utövar på tänderna vid bruxism, kan uppgå till hela 400 kg. För en partner till en gnisslare kan bruxismen vara lika störande som snarkning.

 


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com